А дәрумені ағзада маңызды рөл атқарады¹. Ол жақсы көру үшін өте маңызды, жасушалардың өсуі мен бөлінуін қолдайды және иммундық жүйеге қатысады. Оны қайдан табуға болады және ең көп пайданы қалай алуға болады? Төменде А дәруменінің ең бай көздері және оны жақсы сіңіру туралы кеңестер берілген.
Қандай тағамдарда А дәрумені көп және ол не үшін қажет?
А дәрумені қалай сіңеді?
А дәрумені – майда еритін дәрумені², яғни майлар оның сіңуі үшін қажет. Сондықтан оны сары маймен, жаңғақтармен, майлы балықпен немесе пайдалы майларға бай басқа өнімдермен бірге қолданған дұрыс.
Сондай-ақ, сіңірілуге мыналар әсер етеді:
- B, C, D және E витаминдері,
- минералдар: мырыш, кальций және фосфор.
«А дәрумені» атауы бірден бірнеше заттарды, соның ішінде ретинол мен бета-каротинді жасырады. Ретинол – ең белсенді түрі, бірақ бета-каротин де пайдалы: ол ағзада А витаминіне айналады және антиоксиданттық қасиеттерге ие.
Сізге қанша А дәрумені қажет?
Қажеттіліктер жасына, жынысына және физиологиялық жағдайына байланысты (стресс, ауру, жүктілік)³:
Жасы/жағдайы | Күнделікті норма |
1-3 жас аралығындағы балалар | 400 мкг |
4-6 жас аралығындағы балалар | 450 мкг |
7-9 жас аралығындағы балалар | 500 мкг |
Жасөспірімдер (10-18 жас аралығындағы ұлдар) | 600-900 мкг |
Жасөспірімдер (10-18 жас аралығындағы қыздар) | 600-700 мкг |
Ересек еркектер | 900 мкг |
Ересек әйелдер | 700 мкг |
19 жасқа толмаған жүкті әйелдер | 750 мкг |
19 жастан асқан жүкті әйелдер | 770 мкг |
Бала емізетін әйелдер | 1200 мкг |
⚠️ Назар аударыңыз! А витаминінің артық мөлшері, әсіресе жүкті әйелдер үшін қауіпті болуы мүмкін: бұл асқынуларды, түсік түсіруді және туа біткен патологияларды тудыруы мүмкін.
Ең көп А дәрумені қай жерде кездеседі?
1. Балық және балық майы
Майлы теңіз балығы А дәруменінің тамаша көзі болып табылады. Олар әсіресе оған бай:
- жыланбалық, тунец – 100 г-ға 1500 мкг дейін;
- майшабақ, скумбрия, форель – 15-150 мкг;
- треска, поллок – 15 мкг дейін.
Ал рекордшы балық майы : бар болғаны 1 шай қасықта шамамен 250 мкг А витамині бар.
2. Ет және бауыр
Бауыр А витаминінің ең шоғырланған көздерінің бірі болып табылады:
- бауыр (бұзау, сиыр еті, тауық еті) – 100 г-ға 1500 мкг-нан астам;
- құс еті, сиыр еті – 150 мкг дейін.
Витаминдердің жоғары мөлшерін ескере отырып, бауырды қалыпты мөлшерде тұтыну керек.
3. Жемістер мен көкөністер
Жемістер мен көкөністер бета-каротинге бай⁵ , А дәруменінің қауіпсіз түрі. Ол артық дозалануды тудырмайды және қосымша антиоксидант ретінде әрекет етеді.
А дәрумені бойынша ең жақсы көкөністер (500 г):
- сәбіз – 4984 мкг
- Тәтті картоп – 3935 мкг
- шпинат – 1172 мкг
- қырыққабат – 603 мкг
- қызыл бұрыш – 785 мкг
- ақжелкен (100 г) – 421 мкг
- брокколи – 385 мкг
- апельсин қызанақтары – 375 мкг
Жемістер көкөністерден төмен, бірақ пайдалы:
- Қауын қауын (500 г) – 845 мкг
- өрік – 480 мкг
- құрма – 405 мкг
- Шие – 320 мкг
Дәмдеуіштер сонымен қатар каротиноидтардың көзі бола алады:
- Cayenne бұрышы – 10 г үшін 208 мкг
- ұнтақталған паприка – 10 г үшін 246 мкг
4. Сүт өнімдері және жұмыртқалар
Майдың мөлшері неғұрлым жоғары болса, соғұрлым А витамині көп болады:
- маргарин – 100 г үшін 600-900 мкг
- сары май – 814 мкг
- жұмыртқа – 272 мкг
- толық сүт – 36 мкг дейін
А дәруменіне бай тағамдарға арналған идеялар
Бұрыш салатымен пісірілген треска
Бұл тағам омега-3 пен А витаминін біріктіреді. Рецепт:
Құрамы:
- треска филесі,
- қызыл бұрыш, жасыл бұршақ, лимон, пияз,
- жасыл (ақжелкен, пияз),
- май және дәмдеуіштер.
Балықты лимонмен және дәмдеуіштермен 200 ° C температурада 10-12 минут пісіріңіз. Көкөніс салатын маймен бөлек араластырыңыз. Мұндай кешкі ас А витаминіне күнделікті қажеттілікті өтей алады.
Бета-каротин қосылған жылдам салат
Құрамы:
- салат, қызыл бұрыш, апельсин шие қызанақтары,
- жасыл және қызыл пияз, зәйтүн майы, дәмдеуіштер.
Жай ғана кесіңіз, араластырыңыз және қызмет етіңіз – гарнир немесе жеңіл тағам ретінде.
А витаминінің негізгі көздері
Бұл бауыр, балық майы және көкөністер. Жануарлардан алынатын өнімдер рұқсат етілген дозадан аспау үшін сақтықпен тұтынылуы керек. Бірақ бета-каротині бар көкөністер мен жемістер қауіпсіз және пайдалы.
Егер жаңа өнімдер жеткіліксіз болса немесе қосымша қолдау қажет болса, Möller’s Delicious Omega-3 көмектеседі – оның құрамында А дәрумені, D дәрумені және омега-3 май қышқылдары бар, сіңуін жақсартады және көздің, иммунитеттің және терінің саулығын сақтайды.
Әдеби дереккөздер:
- 1. Заборска, А., Дж.Крул және А.Бродзиак. «А дәрумені: адам үшін функциялары мен маңызы». Тамақ өнеркәсібі 69,7 (2015): 36–38.
- 2. [Сонда]
- 3. http://www.izz.waw.pl/attachments/article/33/NormyZywieniaNowelizacjaIZZ2012.pdf
- 4. Кунахович Х., Надольна И., Прзыгода Б., Иванов К.: Азық-түлік өнімдерінің тағамдық құндылығының кестелері. Тамақтану және тамақтану институты баспасы, Варшава, 1998 ж.
- 5. ФЕЛЬДМАН, Р. Бета-каротин: қорғаушы ма әлде жау ма?. Білім және өмір, 1995, 05: 23-24.

МАҚАЛАЛАРДЫ НАВИГАЦИЯЛАУ