Қандай тағамдарда А дәрумені көп және ол не үшін қажет?

А дәрумені ағзада маңызды рөл атқарады¹. Ол жақсы көру үшін өте маңызды, жасушалардың өсуі мен бөлінуін қолдайды және иммундық жүйеге қатысады. Оны қайдан табуға болады және ең көп пайданы қалай алуға болады? Төменде А дәруменінің ең бай көздері және оны жақсы сіңіру туралы кеңестер берілген.

А дәрумені қалай сіңеді?

А дәрумені – майда еритін дәрумені², яғни майлар оның сіңуі үшін қажет. Сондықтан оны сары маймен, жаңғақтармен, майлы балықпен немесе пайдалы майларға бай басқа өнімдермен бірге қолданған дұрыс.

Сондай-ақ, сіңірілуге ​​мыналар әсер етеді:

  • B, C, D және E витаминдері,
  • минералдар: мырыш, кальций және фосфор.

«А дәрумені» атауы бірден бірнеше заттарды, соның ішінде ретинол мен бета-каротинді жасырады. Ретинол – ең белсенді түрі, бірақ бета-каротин де пайдалы: ол ағзада А витаминіне айналады және антиоксиданттық қасиеттерге ие.

Сізге қанша А дәрумені қажет?

Қажеттіліктер жасына, жынысына және физиологиялық жағдайына байланысты (стресс, ауру, жүктілік)³:

Жасы/жағдайы Күнделікті норма
1-3 жас аралығындағы балалар 400 мкг
4-6 жас аралығындағы балалар 450 мкг
7-9 жас аралығындағы балалар 500 мкг
Жасөспірімдер (10-18 жас аралығындағы ұлдар) 600-900 мкг
Жасөспірімдер (10-18 жас аралығындағы қыздар) 600-700 мкг
Ересек еркектер 900 мкг
Ересек әйелдер 700 мкг
19 жасқа толмаған жүкті әйелдер 750 мкг
19 жастан асқан жүкті әйелдер 770 мкг
Бала емізетін әйелдер 1200 мкг

⚠️ Назар аударыңыз! А витаминінің артық мөлшері, әсіресе жүкті әйелдер үшін қауіпті болуы мүмкін: бұл асқынуларды, түсік түсіруді және туа біткен патологияларды тудыруы мүмкін.

Ең көп А дәрумені қай жерде кездеседі?

1. Балық және балық майы

Майлы теңіз балығы А дәруменінің тамаша көзі болып табылады. Олар әсіресе оған бай:

  • жыланбалық, тунец – 100 г-ға 1500 мкг дейін;
  • майшабақ, скумбрия, форель – 15-150 мкг;
  • треска, поллок – 15 мкг дейін.

Ал рекордшы балық майы : бар болғаны 1 шай қасықта шамамен 250 мкг А витамині бар.

2. Ет және бауыр

Бауыр А витаминінің ең шоғырланған көздерінің бірі болып табылады:

  • бауыр (бұзау, сиыр еті, тауық еті) – 100 г-ға 1500 мкг-нан астам;
  • құс еті, сиыр еті – 150 мкг дейін.

Витаминдердің жоғары мөлшерін ескере отырып, бауырды қалыпты мөлшерде тұтыну керек.

3. Жемістер мен көкөністер

Жемістер мен көкөністер бета-каротинге бай⁵ , А дәруменінің қауіпсіз түрі. Ол артық дозалануды тудырмайды және қосымша антиоксидант ретінде әрекет етеді.

А дәрумені бойынша ең жақсы көкөністер (500 г):

  • сәбіз – 4984 мкг
  • Тәтті картоп – 3935 мкг
  • шпинат – 1172 мкг
  • қырыққабат – 603 мкг
  • қызыл бұрыш – 785 мкг
  • ақжелкен (100 г) – 421 мкг
  • брокколи – 385 мкг
  • апельсин қызанақтары – 375 мкг

Жемістер көкөністерден төмен, бірақ пайдалы:

  • Қауын қауын (500 г) – 845 мкг
  • өрік – 480 мкг
  • құрма – 405 мкг
  • Шие – 320 мкг

Дәмдеуіштер сонымен қатар каротиноидтардың көзі бола алады:

  • Cayenne бұрышы – 10 г үшін 208 мкг
  • ұнтақталған паприка – 10 г үшін 246 мкг
4. Сүт өнімдері және жұмыртқалар

Майдың мөлшері неғұрлым жоғары болса, соғұрлым А витамині көп болады:

  • маргарин – 100 г үшін 600-900 мкг
  • сары май – 814 мкг
  • жұмыртқа – 272 мкг
  • толық сүт – 36 мкг дейін

А дәруменіне бай тағамдарға арналған идеялар

Бұрыш салатымен пісірілген треска

Бұл тағам омега-3 пен А витаминін біріктіреді. Рецепт:

Құрамы:

  • треска филесі,
  • қызыл бұрыш, жасыл бұршақ, лимон, пияз,
  • жасыл (ақжелкен, пияз),
  • май және дәмдеуіштер.

Балықты лимонмен және дәмдеуіштермен 200 ° C температурада 10-12 минут пісіріңіз. Көкөніс салатын маймен бөлек араластырыңыз. Мұндай кешкі ас А витаминіне күнделікті қажеттілікті өтей алады.

Бета-каротин қосылған жылдам салат

Құрамы:

  • салат, қызыл бұрыш, апельсин шие қызанақтары,
  • жасыл және қызыл пияз, зәйтүн майы, дәмдеуіштер.

Жай ғана кесіңіз, араластырыңыз және қызмет етіңіз – гарнир немесе жеңіл тағам ретінде.

А витаминінің негізгі көздері

Бұл бауыр, балық майы және көкөністер. Жануарлардан алынатын өнімдер рұқсат етілген дозадан аспау үшін сақтықпен тұтынылуы керек. Бірақ бета-каротині бар көкөністер мен жемістер қауіпсіз және пайдалы.
Егер жаңа өнімдер жеткіліксіз болса немесе қосымша қолдау қажет болса, Möller’s Delicious Omega-3 көмектеседі – оның құрамында А дәрумені, D дәрумені және омега-3 май қышқылдары бар, сіңуін жақсартады және көздің, иммунитеттің және терінің саулығын сақтайды.

Әдеби дереккөздер:

  • 1. Заборска, А., Дж.Крул және А.Бродзиак. «А дәрумені: адам үшін функциялары мен маңызы». Тамақ өнеркәсібі 69,7 (2015): 36–38.
  • 2. [Сонда]
  • 3. http://www.izz.waw.pl/attachments/article/33/NormyZywieniaNowelizacjaIZZ2012.pdf
  • 4. Кунахович Х., Надольна И., Прзыгода Б., Иванов К.: Азық-түлік өнімдерінің тағамдық құндылығының кестелері. Тамақтану және тамақтану институты баспасы, Варшава, 1998 ж.
  • 5. ФЕЛЬДМАН, Р. Бета-каротин: қорғаушы ма әлде жау ма?. Білім және өмір, 1995, 05: 23-24.

МАҚАЛАЛАРДЫ НАВИГАЦИЯЛАУ

Басқа мақалалар

Сұрақтар қалды ма?

Біз оларға жауап беруге қуаныштымыз

Қолайлы байланыс арнасын таңдаңыз: