Е дәрумені: иммунитет, жас тері және күшті тырнақтар

Е дәрумені – ең күшті табиғи антиоксиданттардың бірі. Ол жасушалардың қартаю процесін баяулатады, терінің, шаштың және тырнақтың күйін жақсартады, сондықтан оны жиі «жас дәрумені» деп атайды. Ерлердің құнарлылығын қолдау қабілеті үшін оны кейде «құнарлылық витамині» деп те атайды. Бірақ Е витамині не үшін пайдалы және оны қайдан табуға болады?

Е витамині дегеніміз не?

Шын мәнінде, Е дәрумені органикалық қосылыстардың тұтас тобы: токоферолдар мен токотриенолдар. Олардың сегізі бар және олардың барлығының қасиеттері ұқсас, бірақ белсенділік дәрежесі әртүрлі.
Ағза үшін ең маңыздысы – альфа-токоферол . Бұл ең жақсы сіңетін, тіндерде ұзақ сақталады және ең айқын антиоксиданттық әсерге ие.

Е витаминінің негізгі қасиеттері

Е дәрумені көптеген дене жүйелерінің қалыпты жұмыс істеуі үшін маңызды. Ол иммундық қорғанысты қолдайды, қан айналымын жақсартады, құнарлылықты арттырады, тері мен шаштың пайда болуына оң әсер етеді.

  1. Иммунитет және әл-ауқат

Иммундық жүйе жасушаларының 70% -ы ішекте орналасқан. Е дәрумені олардың жұмысын ас қорыту жолына түскеннен кейін бірден белсендіреді¹. А, С және D дәрумендерімен бірге жасушаларды бос радикалдардың әсерінен қорғайтын және қабыну қаупін азайтатын антиоксиданттық кешен құруға қатысады. Ол сондай-ақ жасуша мембраналарын нығайтады, вирустар мен бактериялардың ішіне енуіне жол бермейді.

  1. Жүрек пен қан тамырларын қолдау

Е дәрумені қан тамырларын кеңейтеді және қан қысымын төмендетуге көмектеседі². Ол қанның ұю процесіне қатысады, қан ұйығыштарының пайда болуына жол бермейді, холестерин деңгейін төмендетеді және атеросклеротикалық бляшкалардың пайда болу қаупін азайтады.

  1. Шашқа пайдасы

Токоферол бас терісіндегі қан айналымын жақсартады, шаш фолликулаларын оттегімен және қоректік заттармен қамтамасыз етеді³. Ол май өндірісін қалыпқа келтіруге көмектеседі, бас терісін ылғалдандырады және тотығу стрессінен қорғайды, шаштың түсуін болдырмайды.

  1. Тері мен тырнақ денсаулығы

Терінің жоғарғы қабаттарында Е дәрумені қартаюдан және сыртқы тітіркендіргіштерден қалқан ретінде әрекет етеді. Ол коллаген мен эластин өндірісін белсендіреді, терінің серпімділігі мен жылтырлығын сақтайды және тырнақтарды нығайтады.

  1. Жүктіліктегі рөлі

Е витамині әсіресе жүкті әйелдер үшін маңызды. Ол ұрықтың жүйке жүйесінің дамуына, көру мүшелерінің қалыптасуына қатысады, жаңа туған нәрестенің салмағына әсер етеді және даму ақауларының қаупін азайтады⁵. Токоферолдың жетіспеушілігі жүктіліктің асқынуына, мерзімінен бұрын босануға немесе тіпті түсік тастауға әкелуі мүмкін.

Е дәруменіне тәуліктік қажеттілік

Е дәруменіне қажеттілік жасына, жынысына және физиологиялық жағдайларына (жүктілік, лактация) байланысты⁶:

Балалар:

  • 0-6 ай – 4 мг
  • 7-12 ай – 5 мг
  • 1-3 жаста – 6 мг
  • 3–9 жас – 6–7 мг

Жасөспірімдер:

  • қыздар – 8 мг
  • ұлдар – 10 мг

Ересектер:

  • әйелдер – 10 мг
  • ерлер – 12 мг
  • жүкті және бала емізетін әйелдер – 12-14 мг

Е дәрумені тым көп болса не болады?

Е гипервитаминозы сирек кездеседі. Алайда, егер сіз ұсынылған дозалардан асып кетсеңіз (әсіресе бірнеше қоспаларды бірден қабылдағанда), артық дозалану⁷ болуы мүмкін.
Ең жоғары тәуліктік дозалар:

  • 1-3 жастағы балалар – 100 мг дейін
  • 15-17 жас аралығындағы жасөспірімдер – 260 мг дейін
  • ересектер – 300 мг дейін
  • токсикалық доза – шамамен 2000 мг

Созылмалы артық дозалану мыналарға әкелуі мүмкін:

  • бас ауруы, әлсіздік, көру қабілетінің бұзылуы,
  • жүрек айнуы, диарея, холестерин деңгейінің өзгеруі⁸,
  • қан ұюының бұзылуы, әсіресе антикоагулянттармен және К⁹ витаминінің тапшылығымен үйлескенде.

Е дәрумені тапшылығының белгілері

Е дәрумені көптеген тағамдарда болғанымен, оның жетіспеушілігі майдың сіңуінің созылмалы бұзылыстарында, аштықта немесе асқазан-ішек ауруларында мүмкін.
Қандағы 4 мг/л-ден төмен деңгей тапшылық¹¹ деп саналады. Негізгі белгілер:

  • шаршау, зейіннің төмендеуі
  • бұлшықет әлсіздігі
  • құрғақ тері, шаштың түсуі, сынғыш тырнақтар
  • көру қабілетінің нашарлауы
  • жараның ұзақ жазылуы
  • құнарлылықтың төмендеуі

Е витаминін қайдан іздеу керек?

Е¹² витаминінің ең жақсы табиғи көздері:

  • өсімдік майлары, тұқымдар, бидай ұрықтары
  • шпинат, қырыққабат, салат
  • қызанақ, қызыл бұрыш, борды
  • жидектер: көкжидек, таңқурай, қарақат
  • сүт өнімдері, жұмыртқа
  • майлы теңіз балығы

Егер сіз қоспаны таңдасаңыз, бірнеше белсенді ингредиенттері бар өнімдерді іздеңіз. Мысалы, Möller’s Delicious Omega-3 иммунитетті, жүрек пен мидың денсаулығын қолдау үшін Е дәруменін A, D витаминдерімен және омега-3 май қышқылдарымен біріктіреді.

Е витаминін қалай дұрыс қабылдауға болады?

Е дәрумені майда еритін болғандықтан, оны тағам немесе қосымша тағам болсын, құрамында май¹³ бар тағаммен бірге қабылдау керек. Ол еркін радикалдардан жалпы қорғаныс әсерін күшейту үшін басқа антиоксиданттармен – A, C және D витаминдерімен жақсы жұмыс істейді.

Денсаулықты сақтау үшін диетаға Е дәруменін ғана емес, сонымен қатар D3 витамині сияқты басқа да маңызды элементтерді қосу маңызды.

Әдеби дереккөздер:

1 ГВт Бертон, К.У. Инголд, Биологиялық молекулалардың автототығуы. 1. Е витаминінің антиоксиданттық белсенділігі және оған қатысты фенолды тізбекті үзетін антиоксиданттардың in vitro, Journal of the American Chemical Society, 103 (21), 1981, 6472–6477 беттері, doi: 10.1021/ja00411a035 (ағылшынша).
2 Howard D. Sesso et al., E және C витаминдері ерлердегі жүрек-қантамыр ауруларының алдын алу: The Physicians’ Health Randomized Controlled Trial II, Journal of American Medical Association, 300(18), 2008, 2123–2133 беттер, DOI: 10.ja80.002. 18997197,
3 Червонка, В., Пучальска, Д., Зарзицка-Биениас, Р., Липинска, М., Витек, Р., Хабрат, А. және Полудниак, С. (2019). Е витаминінің косметологияда қолданылуы. Эстетикалық косметология, 1(8), 13–16.
4 [Сонда]
5 Хамулька, Дж., Вавржиняк, А. және Павловска, Р. (2010). Жүкті әйелдердің тағамдық қоспалардан дәрумендер мен минералдарды қабылдауын бағалау. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 61(3).
6 Флинн, А., Морейрас, О., Стел, П., Флетчер, Р.Дж., Мюллер, Д.Дж. және Rolland, W. (2003). Витаминдер мен минералдар: тағамға қауіпсіз қосу үлгісі. Еуропалық тамақтану журналы, 42, 118–130.
7 ТАМАҚТАНУ, ЖАҢАЛЫҚ ТАҒАМДАР ЖӘНЕ АЗЫҚ АЛЕРГЕНДЕРІ (NDA) БОЙЫНША EFSA ПАНЕЛІ және т.б. Витаминдер мен маңызды минералдарды тұтынудың жоғары рұқсат етілген деңгейлерін орнату және пайдалану бойынша нұсқаулық: ішкі тестілеуге арналған жоба. EFSA журналы, 2022, 20.1: e200102.
8 Фэрфилд КМ, Флетчер RH. Ересектердегі созылмалы аурудың алдын алуға арналған витаминдер: ғылыми шолу. ҚҰУЫС. 2002 19 маусым;287(23):3116-26. doi: 10.1001/jama.287.23.3116. Қателік: JAMA 2002 9 қазан;288(14):1720. PMID: 12069675.
9 Бут, Сара және Голли, Инес және Сачек, Дженнифер және Рубеноф, Роненн және Даллал, Жерард және Хамада, Коичиро және Блумберг, Джеффри. (2004). Қалыпты коагуляциялық статусы бар ересектердегі Е дәрумені қоспасының К витаминінің күйіне әсері. Американдық клиникалық тамақтану журналы. 80. 143-8. 10.1093/ajcn/80.1.143.
10 https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/48/3/612/4716402?redirectedFrom=fulltext
11 Mieszkowska, M. and Michota-Katulska, E. (2008). Диеталық қоспалар – пайдасы мен жанама әсерлері. Еңбекті қорғау және қауіпсіздік: Ғылым және тәжірибе, (6), 28-30.
12 Alan H. Pressman, Sheila Buff, Варшава 2000, Vitamins and Minerals, Publishing House
13 Mieszkowska, M. and Michota-Katulska, E. (2008). Диеталық қоспалар – пайдасы мен жанама әсерлері. Еңбекті қорғау және қауіпсіздік: Ғылым және тәжірибе, (6), 28-30.

МАҚАЛАЛАРДЫ НАВИГАЦИЯЛАУ

Басқа мақалалар

Сұрақтар қалды ма?

Біз оларға жауап беруге қуаныштымыз

Қолайлы байланыс арнасын таңдаңыз: