Норвегияда денсаулық әрқашан мәдениеттің бір бөлігі болды. Омега-3 май қышқылдарының пайдасы көптеген ғасырлар бұрын танылып, күнделікті рационға енгізілген. Бүгінде бұл дәстүр сақталып қана қоймай, дамып келеді: Мёллер 160 жылдан астам уақыт бойы осы тарихтың бір бөлігі болғанын мақтан тұтады.
Норвегиядағы Омега-3 – денсаулық сақтаудың ғасырлық дәстүрі
Солтүстіктің сиқыры: Омега-3 және норвегиялық медицина
Омега-3 – бұл жүрек, ми, көз және басқа дене жүйелері үшін өте маңызды полиқанықпаған май қышқылдарының тобы. Норвегияда денсаулық тек белсенді өмір салтын ғана емес, сонымен қатар Омега-3-ке бай теңгерімді диетаны қажет ететіні белгілі. Сондықтан балық майы мен теңіз өнімдері медициналық дәстүрлер мен отбасылық денсаулық сақтаудың негізгі бөлігіне айналды.
Норвегиядағы Омега-3 көздері
Ұзын тізбекті омега-3-тің негізгі көзі әрқашан майлы балықтар болды : лосось, форель, майшабақ және скумбрия. Ұзын жағалау сызығының арқасында норвегиялықтар ғасырлар бойы мұхит ұсынатын ең жаңа және ең құнды балыққа қол жеткізді.
Бірақ Омега-3 теңіз өнімдерінде ғана табылмайды. Норвегияда өсімдік тектес көздер де бағаланады: авокадо, дәндер, жаңғақтар, тұқымдар және өсімдік майлары . Жаңғақтар мен чиа тұқымдары әсіресе танымал , олар норвегиялық азық-түлік сөрелерінде жиі кездеседі.
Омега-3: содан кейін және қазір
Норвегиялықтар үшін теңіз әрқашан Омега-3-тің негізгі көзі болды. Мұнда балықтан басқа, балық майы – треска бауырынан алынған табиғи өнім – ерте заманнан бері кеңінен қолданылған. Ол жүздеген жылдар бойы өндірілді, ал алу әдістері уақыт өте жақсарды.
Нағыз жетістік 1852 жылы Möller’s компаниясының негізін қалаушы Питер Мёллер балық майы үшін бу алудың жұмсақ әдісін ойлап тапқан кезде болды. Бұл технология пайдалы заттарды сақтауға мүмкіндік берді және балық майын емдік мақсатта танымал етті.
Норвегияда Омега-3 өндірісі
П.Мёллер ашқаннан кейін Норвегияның жағалау сызығында балық майын өндіретін зауыттар салына бастады. 1854 жылдан бастап Моллер Норвегияда оның әдісімен шығарылады.
Бүгінде Моллердің балық майы Лофотен аралдары мен Вестерален жағалауларында ауланған солтүстік-шығыс арктикалық тресканың ( skrei ) бауырынан өндіріледі . 1938 жылдан бастап Ослоның Лорен қаласында қосымша өндіріс орны жұмыс істейді. Бүкіл процесс қатаң бақыланады: әрбір партия жоғары сапа стандарттарына сәйкес келеді, сондықтан Мөллер күні бүгінге дейін норвегиялықтардың сенімін сақтап келеді.
Норвегиялық Омега-3 елден тыс
Норвегиялық балық майының сапасы тек өз отанында ғана емес, бүкіл әлемде бағаланады. Норвегиялық Омега-3 беделі таза шикізат, күрделі өндіріс процесі және соңғы өнімнің жоғары сапасына негізделген.
Экспорт 1928 жылы Мөллердің бауыры балық майының алғашқы бөтелкелері Финляндияға жөнелтілген кезде басталды . Содан бері сатылым тек қана кеңейді. Бүгінде Моллер өнімдері АҚШ-тан Қытайға дейінгі дүкен сөрелерінен табылып, норвегиялық сапа дәстүрі бүкіл әлемде сұранысқа ие екенін дәлелдейді.
Әдеби дереккөздер:
- https://www-mollersomega3-com.translate.goog/omega-3-in-norway-a-long-tradition/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=ru&_x_tr_hl=ru

МАҚАЛАЛАРДЫ НАВИГАЦИЯЛАУ