Біз білмейтін Омега-3 көздері

Омега-3 май қышқылдары дененің қалыпты жұмыс істеуі үшін маңызды, жүрек, ми және көру денсаулығын қолдайды. Дегенмен, біздің денеміз оларды жеткілікті мөлшерде өндіре алмайды, сондықтан олар тамақтан келуі керек. Омега-3-тің барлық көздері бірдей емес екенін есте ұстаған жөн.

Омега-3 классикалық көздері

Дәстүрлі түрде балық майы және лосось, майшабақ, скумбрия және сардина сияқты майлы балықтар омега-3-тің ең жақсы көздерінің бірі болып саналады. Бұл дұрыс, өйткені олардың құрамында теңіз полиқанықпаған май қышқылдары EPA және DHA бар, олардың денсаулыққа пайдасы көптеген зерттеулерде дәлелденген.

Омега-3-тің балама көздері

Егер сіз балықты ұнатпасаңыз, басқа нұсқалар бар. Омега-3 жаңғақтарында, асқабақ тұқымдарында, рапс майында және зығыр майында болады. Бұл тағамдар организмде EPA және DHA-ға айналуы мүмкін альфа-линолен қышқылының (ALA) көздері болып табылады. Дегенмен, бұл процестің өте тиімсіз екенін ескерген жөн: конверсия жылдамдығы тек 0,3-3% құрайды. Сондықтан өсімдік көздері пайдалы болғанымен, ағзаның омега-3 қажеттіліктерін толық қанағаттандыра алмайды.

Омега-3 диеталық қоспалары

Омега-3 май қышқылдарының көздері көп болмағандықтан, көптеген адамдар олардың тапшылығын толықтыру үшін диеталық қоспаларды пайдалануды таңдайды. Қосымшаны таңдаған кезде EPA және DHA теңіз май қышқылдарының концентрациясына назар аудару керек. Бұл қышқылдардың ұсынылатын тәуліктік дозасы шамамен 2 г құрайды.

Омега-3 тепе-теңдігін сақтау үшін практикалық кеңестер

Сіздің диетаңызға омега-3 түрлі көздерін қосу немесе сапалы қоспаны пайдалану денсаулықты сақтауға және май қышқылдарының жетіспеушілігін өтеуге көмектеседі.

Басқа мақалалар

Сұрақтар қалды ма?

Біз оларға жауап беруге қуаныштымыз

Қолайлы байланыс арнасын таңдаңыз: