Каротиноидтарға келетін болсақ, көпшілігіміз бета-каротин мен ретинол туралы ойлаймыз. Бірақ бұл топқа көздің денсаулығында үлкен рөл атқаратын басқа да маңызды заттар кіреді. Лютеин мен зеаксантин көз тінінің қалыптасуына қатысатын және көру өткірлігін сақтауға көмектесетін табиғи пигменттер болып табылады. Оларды қайдан іздеу керек және олар қалай жұмыс істейді? Білейік!
Лютеин және зеаксантин: олар сіздің көзіңізге не үшін қажет?
Каротиноидтар - бұл не және олар не үшін қажет?
Каротиноидтар – лютеин мен зеаксантинді қамтитын өсімдік пигменттерінің тобы. Олардың негізгі қасиеті – күшті антиоксиданттық әсер. Олар бос радикалдарды бейтараптандырады, қабыну және көптеген созылмалы аурулардың, соның ішінде жүрек-қан тамырлары және тіпті қатерлі ісік¹ қаупін азайтады.
Каротиноидтар көкөністерге, жемістерге және жануарлардан алынатын өнімдерге (мысалы, сарысы) ашық түс береді. Бұл заттар адам ағзасында синтезделмейді, бірақ тамақпен қамтамасыз етіледі. Ішекте сіңгеннен кейін олар липопротеиндер арқылы бүкіл денеге таралады және негізінен май тінінде жиналады, бұл оларды диета сапасының өзіндік белгісі етеді².
Лютеин мен зеаксантин қай жерде кездеседі?
Бұл заттар көбінесе жұпта кездеседі – әсіресе жапырақты көкөністерде. Ең бай көздер:
- шпинат, қырыққабат, салат жапырағы, борды
- ақжелкен, жасыл салат, брокколи
- киви, қарлыған, авокадо
- бұрыш, асқабақ, цуккини
- қарақат, таңқурай, қарақат
- жұмыртқаның сарысы, лосось
Әдетте, лютеин мен зеаксантиннің ең көп мөлшері теріде және етте кездеседі, сондықтан көкөністер мен жемістерді тұтастай жеген дұрыс³.
Олар қалай сіңіріледі?
Лютеин мен зеаксантин майлар сияқты әрекет етеді. Ас қорыту кезінде олар май қышқылдарымен қосылып, тіндерге, әсіресе көзге және бауырға оңай тасымалданады. Сондықтан оларды пайдалы майлармен бірге тұтыну ұсынылады: зәйтүн майы, жаңғақтар, балық.
Маңызды: термиялық өңдеу кейбір каротиноидтарды бұзады, бірақ пастерлеу (мысалы, сәбіз шырынында) керісінше, зеаксантиннің сіңуін жақсарта алады. Ал крахмал бар тағамдар оның қандағы деңгейін ұзақ сақтауға көмектеседі⁴.
Неліктен лютеин соншалықты пайдалы?
Лютеиннің бірқатар пайдалы әсерлері бар:
- қабыну процестерінің белсенділігін төмендетеді
- иммундық жүйені нығайтады
- жүрек-тамыр жүйесін қорғайды, атеросклероз қаупін азайтады
- қандағы липидтердің тотығуын болдырмайды⁵⁶
Бірақ ең бастысы көзге күшті қорғаныс әсері бар.
Лютеин мен зеаксантиннің көру қабілетіне әсері
Ғылыми дәлелденген: лютеин мен зеаксантин көздің торлы қабығы мен линзасын бұзылудан қорғайды. Олар:
- жасқа байланысты макулярлы дегенерация (AMD) қаупін азайту
- бұрыннан басталған өзгерістерге көмектесу, аурудың ағымын жеңілдету
- катаракта⁷⁸ қаупін азайтады
Тіпті аз мөлшерде – күніне небәрі 4 мг лютеин – оның көз тіндеріндегі концентрациясын арттырады және көру өткірлігін ұзағырақ сақтауға көмектеседі.
Зеаксантин лютеиннің стереоизомері ретінде ұқсас қасиеттерге ие: ол көздің қартаюын баяулатады және қабынуды азайтады⁹.
Лютеин мен зеаксантинді қалай қабылдауға болады?
Бұл заттарды тағамнан алуға болады, бірақ тағамдық қоспалар да бар. Жақсы кешендер әдетте мыналарды қамтиды:
- лютеин және зеаксантин ,
- мырыш – көздің антиоксиданттық қорғанысын күшейтеді,
- DHA (омега-3) фоторецепторлардың жұмыс істеуі үшін маңызды.
Олар көзіңізді экрандар шығаратын ультракүлгін сәулелерден және көк сәулелерден қорғауға көмектеседі. Осы факторлардың тұрақты әсер етуі катаракта мен AMD себептерінің бірі болып табылатын тотығу стрессін арттырады.
Мырыш, С және Е дәрумендері, бета-каротин, DHA, лютеин және зеаксантин бар қоспалар жасқа байланысты макулярлы дегенерацияның дамуын баяулататыны көрсетілген.
Лютеин қауіпсіз бе?
Лютеин мен зеаксантин қауіпсіз деп саналады. Жалғыз мүмкін болатын жанама әсер – артық каротиноидтармен терінің аздап сарғаюы, бұл қауіпті емес¹².
Қосымшаларды қабылдау кезіндегі негізгі ереже – ұсынылған дозадан аспау және нұсқауларды орындау.
Лютеин және зеаксантин
Лютеин мен зеаксантин көруді күтуде маңызды көмекші болып табылады. Олар жасыл көкөністерде, сарыларында, жидектерде кездеседі және қосымша түрінде болады. Оларды үнемі тұтыну көздің денсаулығын ұзақ уақыт сақтаудың ең тиімді әдістерінің бірі болып табылады.
Әдеби дереккөздер:
1 [1] Игиелска-Калват Дж., Госцианска Дж., Новак И., Табиғи антиоксиданттар ретіндегі каротиноидтар, https://phmd.pl/api/files/view/116279.pdf [желіде қолжетімді: 15.09.2022]
2 Gryszczyńskaz A., B. B., B. B., B. Каротиноидтар. Табиғи көздер, биосинтез, адам ағзасына әсері, https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/1297/PF_2011_127-143.pdf?sequence=1&isAllowed=y [желіде қолжетімді: 15/09/2020]
Ańzyska , Gńrys. Гришчинска Б., Опала Б., Каротиноидтар. Табиғи көздер, биосинтез, адам ағзасына әсері, https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/1297/PF_2011_127-143.pdf?sequence=1&isAllowed=y [желіде қолжетімді: 15/09/2022].
4 Ана Габриела Мурильо, Сики Ху және Мария Луз Фернандес, Зеаксантин: көз, жүрек, бауыр және терідегі метаболизм, қасиеттер және антиоксидантты қорғау, https://www.mdpi.com/2076-3921/8/9/390, қол жеткізілген
125/1202 .
6 Сол жерде.
7 Якубовска Д., Көздер – жан мен
денсаулықтың айнасы, https://kpu.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2021/10/Oczy-zwierciadlem-duszy-i-stanu-zdrowia.pdf [онлайн қолжетімділік: I22.0 ]
9 Ана Габриэла Мурильо, Сици Ху және Мария Луз Фернандес, Зеаксантин: көздегі, жүректегі, бауырдағы және терідегі метаболизм, қасиеттер және антиоксидантты қорғау, https://www.mdpi.com/2076-3921/8/9/390, қол жетімді 11/02/2022
Karolinacs Михал Ковальски, Анна Биелекка-Ковальска, Изабела Дудек, Ян Бласчик, сау адамдардағы эритроциттерді антиоксидантты қорғаудың таңдалған элементтеріне лютеинді қоспалардың әсері – алдын ала есеп, http://www.phie.pl/pdf/phe-2013/phe-3dp202ed access. 11/02/2022
11 Якубовска Д., Көздер – жан мен денсаулық айнасы, https://kpu.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2021/10/Oczy-zwierciadlem-duszy-i-stanu-zdrowiacessed:f online. 15/09/2022].
12 Парадовска К., Вавер И., Лютеин және астаксантин терапия үшін диеталық қолдау ретінде, https://ppm.wum.edu.pl/docstore/download/WUM72223d80d0064f1baab2437685287a2a/271E34F8-75C1-4932-A3AD-3B8B62B05080.pdf [1602. онлайн қолжетімді]:

МАҚАЛАЛАРДЫ НАВИГАЦИЯЛАУ