Сіз DHA (докозагексаен қышқылы немесе DHA) туралы естіген шығарсыз және оның ең маңызды омега-3 май қышқылдарының бірі екенін білесіз. Бірақ ол неліктен маңызды деп аталады және ол не үшін соншалықты пайдалы? Анықтап көрейік.
DHA (DHA) маңызды омега-3 май қышқылы болып табылады
DHA дегеніміз не?
Докозагексаен қышқылы (DHA) – ұзақ тізбекті омега-3 май қышқылы, оның ағзаға пайдасы ғылыми дәлелденген.
- Ол жүректің қалыпты жұмысын сақтайды.
- Мидың жұмысына қатысады.
- Көз және тері денсаулығы үшін маңызды.
DHA жасуша мембраналарында, әсіресе ми тінінде және көз торында болады.
Біздің денеміз альфа-линолен қышқылын (ALA) өсімдік тағамдарынан (зығыр тұқымдары, чиа тұқымдары, жаңғақ) DHA-ға айналдыра алатынымен, бұл процестің тиімділігі өте төмен – 1% -дан аз. Сондықтан DHA барабар деңгейін қамтамасыз ету үшін майлы балықты тұтыну немесе балық майы қоспаларын қабылдау қажет. DHA-ның ең жақсы табиғи көздері – теңіз өнімдері мен балдырлар.
DHA көздері
Микробалдырлар (фитопланктон) теңіз омега-3 түзілуіне негіз болып табылады. Балықтар олармен қоректенеді және майлы тіндерінде DHA және EPA (эйкозапентаен қышқылы) жинайды.
Майлы және майсыз балық: айырмашылығы неде?
- Майсыз балық : треска, камбала, балық. Оларда омега-3 аз, бірақ треска бауыры, мысалы, май қышқылдарына бай.
- Майлы балықтар : скумбрия, анчоус, лосось, майшабақ. Олардың құрамында шамамен бірдей мөлшерде DHA және EPA бар, жеуге жарамды бөліктері (филе) майсыз сорттарға қарағанда жоғары концентрацияға ие.
Сондықтан майлы балықты үнемі жеу – жеткілікті омега-3 алудың ең жақсы жолы.
Ми мен көзге арналған DHA
DHA мидағы және көздегі жасушалық мембраналардың негізгі құрылымдық құрамдас бөлігі болып табылады.
- Мида ол барлық омега-3 май қышқылдарының 90% құрайды .
- Ол мидың барлық майының шамамен төрттен бірін құрайды .
DHA әсіресе ақпаратты өңдеуге, эмоцияларға, есте сақтауға және әлеуметтік мінез-құлыққа жауап беретін мидың сұр затында көп.
Ми мен көздің денсаулығы үшін күніне 250 мг DHA жеткілікті .
Сізге күніне қанша омега-3 қажет?
Сарапшылар диеталық энергияның шамамен 1% омега-3 май қышқылдарынан алынуын ұсынады . 2200 ккал орташа калорияны тұтыну негізінде бұл шамамен 2 грамм омега-3 (ALA және басқа май қышқылдарын қоса алғанда) білдіреді.
Жүрек, ми және көз қызметі үшін күніне 250 мг DHA және EPA жеткілікті .
Мысалы, бар болғаны 1 ас қасық Möller’s Delicious Omega-3 (5 мл) құрамында шамамен 1,2 г омега-3 бар , оның 1 г DHA және EPA , сондай-ақ 10 мкг D дәрумені.
балаларға арналған DHA
DHA әсіресе балалық шақта маңызды, өйткені ми ересек жаста белсенді түрде дамиды.
- Күніне 250 мг DHA қабылдау мидың қалыпты жұмысын сақтауға көмектеседі.
- Дегенмен, барлық балалар аптасына 2-3 порция майлы балықты жемейді. Мұндай жағдайларда балық майы жақсы балама болып табылады – оның құрамында DHA, EPA және D дәрумені бар.
Жүктілік және емізу кезінде DHA
Болашақ аналар үшін DHA негізгі рөл атқарады.
- Күніне 200 мг DHA ұрықтың миы мен көру қабілетінің дамуына қолдау көрсетеді.
- Емшекпен емізу кезінде дәл осындай дозалар балаға сүтпен бірге DHA алуға көмектеседі.
Жүктілік кезінде әйелдің денесі белгілі бір май қышқылдарын тез жинақтауы керек:
- Арахидон қышқылы (АА) дененің барлық жасушаларында кездеседі.
- DHA – баланың миы мен көзінде.
Сондықтан жүкті және бала емізетін әйелдерге мыналар ұсынылады:
- күніне 200 мг DHA алыңыз ,
- жалпы денсаулық үшін қосымша 250 мг DHA және EPA .
Денсаулық негізі
DHA жай ғана «омега-3 май қышқылы» емес. Бұл жүрек, ми және көру денсаулығының негізі.
- Ересектер үшін ол есте сақтауды, шоғырлануды және көруді қолдайды.
- Балалар үшін – жүйке жүйесінің дұрыс дамуы.
- Жүкті әйелдер үшін – нәресте денсаулығының кілті.
Майлы балықты немесе балық майы қоспаларын (мысалы, Moeller’s Delicious Omega-3) үнемі тұтыну тапшылықты толтыруға және тепе-теңдікті сақтауға көмектеседі.
Әдеби дереккөздер:
- https://www-mollersomega3-com.translate.goog/dha-an-essential-omega-3-fatty-acid/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=ru&_x_tr_hl=ru

МАҚАЛАЛАРДЫ НАВИГАЦИЯЛАУ